Chcete tu nejlepší party s naším vínem a nevíte, co k němu? Mrkntěte na naše tipy:
MARINÁDA:
tučný řecký jogurt 1 malý kelímek
extra panenský olivový olej 60 ml
citronová šťáva 60 ml
nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
světlý balzamikový ocet 1 lžíce
lístky čerstvého oregana, nasekané (nebo 2 lžičky sušeného, rozdrobené) 2 lžíce
lístky čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného) 1 lžíce
česnek, rozetřený 6 stroužků
sůl 1 lžička
čerstvě namletý černý pepř 1 lžička
paprikové vločky 1/4 lžičky
ŠPÍZY:
kuřecí prsa bez kůže a kosti, nakrájená na cca 2,5cm kostky 4 ks
velká červená paprika, nakrájená na kousky 1 ks
středně velká bílá nebo červená cibule, rozkrojená na výšku na osminy a naloupaná na lístky 1 ks
POSTUP
Všechny přísady na marinádu promíchejte v míse, vsypte kostky masa a dobře promíchejte, aby se obalily marinádou. Nechte je marinovat v chladu nejméně 4 hodiny, ale klidně i přes noc. Během marinování je občas promíchejte.
Předehřejte gril. Obsah mísy pak vyklopte do cedníku a nechte odkapat přebytečnou marinádu.
Na špízy střídavě napichujte kousky masa, papriky a plátky cibule. Grilujte asi 4 minuty z každé strany, až budou špízy propečené a hezky chytí barvu.
Nebaví vás kuřecí? Vyzkoušejte věpřové, ke kterému se skvěle hodí náš Merlot:
SUROVINY (4 PORCE)
vepřová žebírka 1 kg
lesní med (např. Medokomerc) 4 lžíce
rybí omáčka 2 lžíce
sójová omáčka 2 lžíce
mleté chilli 1 lžičky
rajský protlak 2 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
Rajský protlak smíchejte s rybí omáčkou, sójovou omáčkou, chilli, lesním medem, osolte a opepřete.
Žebra naložte do připravené marinády minimálně na 2 hodiny.
Poté dejte do pekáčku, přikryjte poklicí nebo alobalem a pečte v troubě alespoň 2 hodiny.
Nakonec opečte na grilu, aby maso bylo pěkně opečené. (Případně odkryjte poklici a dopečte odkryté v troubě.)
Náš tip: Dejte jakoukoliv zeleninu na gril a dopřejte si tak zdravější přílohu nebo hodně lehkou večeři. A pozor! K té už můžete dát jakékoliv z našich vín… Nebo vlastně, co Vám zbyde.
Very good article. I certainly appreciate this website. Keep writing!